Wiosenne kanapki
Dodane przez baska dnia Kwiecień 05 2019 07:07:25
Wiosna to pora roku, która mieni się soczystą zielenią, rozbrzmiewa odgłosami powracających ptaków i budząc świat z zimowego snu zachęca do twórczych pomysłów. Uczniowie klas II i III edukacji wczesnoszkolnej zainspirowani "wiosenną modą na zdrowie" postanowili zadbać o właściwe odżywianie. Razem ze swoimi wychowawczyniami - p. Iwoną Czajkowską - Oleszek i p. Barbarą Pyzik wykonali kanapki. Najpierw sami na klasowych oknach wyhodowali szczypiorek, a potem wykorzystali go przygotowując drugie śniadanie. Oprócz nowalijek - właśnie szczypiorku, a także sałaty, rzodkiewki, natki pietruszki - znalazły się na kanapkach wędliny, sery, jajka. Powstałe przekąski smakowały wyśmienicie, pachniały niesamowicie i pięknie wyglądały. Inwencja twórcza uczniów zamieniła ich drugie śniadanie w ciekawe, kolorowe wzory. Uczniowie poznali wartości odżywcze wykorzystywanych produktów, powtórzyli też zasady odżywiania oraz zasady higienicznego przygotowywania i spożywania posiłków.