W grupie 6-latków, przy okazji realizowania tematyki poświęconej darom jesiennego sadu i zdrowego odżywiania, dzieci miały możliwość zrobić własny sok owocowy, bez dodatku cukru i konserwantów. Jednak zanim przystąpiliśmy do pracy, zapoznaliśmy się z urządzeniem do robienia soku, czyli sokowirówką oraz zasadami bezpieczeństwa. Pokroiliśmy owoce na mniejsze części i pozostało tylko wrzucenie składników do sokowirówki. Smakowe zestawienia owoców były samodzielnie wymyślane przez dzieci. Kulminacyjnym punktem zajęć była degustacja. Dzieci miały okazję przekonać się, że owoce są smaczne i zdrowe, są doskonałym źródłem witamin i cennych składników, a przekonanie to doskonale wpisuje się w wyrabianie prawidłowych nawyków żywieniowych. Zajęcia kulinarne dostarczyły wszystkim dużo radości.
Dodane przez Marta
dnia października 03 2021 19:35:12
0 Komentarzy ˇ
309 Czytań
Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.
Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.